Dekorációs falfestés technikák

Az elmúlt években egyre nagyobb divat, különböző módokon házilag dekorálni, festeni otthonunkat. Ez egy remek lehetőség a kreativitás kiélésére, miközben egyedivé varázsoljuk falainkat. Számos dekorációs falfestés technikalétezik, melyek időről időre felbukkannak, majd újra feledésbe merülnek egy időre. Azonban az aktuális divatoktól elvonatkoztatva lakásunk díszítése csak az igényeinktől és kézügyességünktől függ.

Néhány egyszerű dekorációs falfestés technika:

  • Dörzsöléses díszítő technika (Sgraffito technika): Ez a módszer már a reneszánsz korában ismert és népszerű volt. Két eltérő színű festékréteget felviszünk a falra, majd egy gumi vagy fém spatula segítségével ledörzsöljük a felső festékréteget a kívánt minta formájában, így az alsó réteg kiadja a formát. A technika nehézsége, hogy viszonylag gyorsan kell dolgozni, mivel a modern vízbázisú festékek gyorsan száradnak.
  • Gyűrött papírfestés technika: Gyors és egyszerű módszer, amely során az előkészített falfelületet lefestjük az alapszínre, majd a selyempapírt felhelyezzük a festett falra. A selyempapír rétegét újra lefestjük, amely egy érdekes gyűrt mintázatot fog eredményezni. Ha tovább szeretnénk fokozni a látványt, antik hatású falfénnyel lefesthetjük a gyűrt réteget.
  • Spongyás technika: Egyszerű, gyors és látványos megoldás, mely során az alapfestést felvisszük a falra, majd egy szivacs vagy durva rongy segítségével a festékes eszközt nyomkodjuk a falra ezzel kialakítva a szabálytalan mintát.

Minden technikához válasszuk a megfelelő dekorációs festéket, melyeket megtekintheti kínálatunkban!

Néhány “csináld magad” festési technika

Ahogy közeleg a jó idő, úgy érkezik el a tavaszi nagytakarítás, valamint a lakások felfrissítésének az ideje. Ha esetleg megunta szobájának jelenlegi színét, ajánlunk pár egyedül is könnyedén elkészíthető festési technikát, mellyel túlléphet a festőhengeres homogén falak egyszerűségén.

Sablonozás:

Használhatunk előre gyártott faldekorációkat, de akár saját magunk is kialakíthatjuk azt kartonból, polisztirol lapból, vagy egyéb tartósabb anyagból. Jól mutatnak egy kisebb falfelületen a növény és virágmotívumok, a barokkos és egyszerű minták, használhatjuk ezeket önmagukban, vagy kombinálhatjuk is.

Mintahengeres technika:

Ezzel a faldekorációval könnyen tapétahatást tudunk elérni a falainkon, anélkül, hogy bajlódnunk kellene tapétacsíkok alatt a ragasztóréteg egyenletes eloszlatásával, vagy a csíkok tökéletes illesztésével. Ehhez nem is kell más, mint hogy hagyjuk az először felvitt alapréteget megszáradni, majd a hengerrel felhordjuk a kiválasztott mintázatot.

A kitakarásos technika:

Ennek a faldekorációs technikának az a lényege, hogy festőszalaggal kitakarunk egy bizonyos mintázatot a falon, majd a pőrén maradt falfelületeket a falfestékkel lekenjük. Még mielőtt megszáradna a festék, érdemes a dekorációs csíkokat leszedni, így szép egyenesek maradnak a festés menti vonalak. Ezzel a módszerrel egy negatív lenyomatot képezhetünk a falunkra, amely lehet vízszintes vagy függőleges csíkozás, kockás minta, cikkcakkos vagy akár bonyolultabb, véletlenszerű mintázat is.

Faldekorációs elemekért és minőségi falfestékekért nézzen körül weboldalunk széles termékkínálatában!

Kérem, tekintse meg az aktuális színválasztékot üzletünkben, s mi kikeverjük Önnek!

További információk

  • Megfelelő szín kiválasztásáról bővebben

Tikkurila, Düfa, Casati, Sniezka, Jub, Trilak, Poli-Farbe

A következő gyártók termékeit forgalmazzuk